Verksamhetsberättelser okt 2017 – sept 2018

Föreningen Himlen är överskattad

Verksamhetsberättelse

1 oktober 2017-30 september 2018

Om föreningen

Föreningen Himlen är överskattad initierades av Lina Baldenäs som själv var drabbad av malignt melanom. Samtidigt som hon under 4 års tid kämpade mot sjukdomen, gjorde hon också en stor insats i att driva frågan om cancersjukas rättigheter. Lina gick bort den 18:e maj 2014 och lämnade oss kvar med en enorm saknad. Styrelsen arbetar för att föra Linas vision vidare. 

Himlen är överskattad är en ideell förening som startade den 1 oktober 2013. Föreningens syfte är att genom tillverkning och försäljning av bl.a armband, mössor och pins, samla in pengar och fördela dessa vidare till cancerdrabbade och deras anhöriga. Pengarna delas ut i form av stipendier i syfte att underlätta vardagen för människor som på olika sätt behöver ekonomiskt stöd på grund av de konsekvenser som en cancersjukdom kan leda till. 

Vid årsmötet i oktober 2017 valdes Åsa Byström till ordförande (1år), Kristina Meiton vice ordförande (1år), Christina Stark kassör (2år), Rebecca Adolfsson sekreterare (1år), Susanna Karlsson ledamot, Lena Rundberg ledamot, Suppleanter är Åsa Edman (2år), Cathrine Karlsson (1år) Föreningens valberedning är Ida Freeman och revisor är Carolina Dunger. 

Sedan 2016 välkomnar föreningen stödmedlemmar. Det finns ett nätverk genom föreningens två facebook sidor. En sida fungerar som ett stöd och diskussionsforum, där har föreningen 3629 medlemmar. Och huvudsidan för föreningen har 3733 medlemmar. Föreningen har även ett instagram konto med 241 följare. 

Verksamhet under året

Under året har föreningen samlat in 81 932:- och 67 st stipendier har delats ut för totalt 100 604:- Sedan starten har 593 000:- delats ut. 

Insamling

Försäljning

Den största delen av förenings insamlingsverksamhet har bestått av att tillverka och sälja armband, pins, tygkassar och mössor. Armbanden har texten himlen är överskattad, men vi har även gjort armband med bara svarta bandet på. Mössorna, pinsen och tygkassarna har vår logga tryckt på sig. Armbanden tillverkas av vår pärlgrupp och ett flertal engagerade eldsjälar. Lena Rundberg, Christina Stark med vänner tillverkar och säljer i Västervik med omnejd. 

Vi har synts på marknader och event runt om i landet när möjlighet har funnits. Vi har bland annat varit med på Julmarknad i Västervik, Hantverksdagen i Överum, Hemvändardag i Dalhem, rosa lördag i Gamleby Centrum, Västerviks Speedways hemmamatcher.

Ica Maxi Västervik har anordnat pärldagar och är återförsäljare för oss och vi fick även via dem tillgång till deras pantknapp där personer kunde skänka sin pant till oss istället för att få den utbetald och detta gav oss 7 188:-  

Förra året investerade föreningen i försäljningslådor som vi jobbar med att få ut i butiker så att de på ett enkelt sätt kan sälja våra produkter. Vi har ju en EAN kod så det går bra att scanna in våra armband vid försäljning.

Vi har även i år utökat vårt utbud i webshopen så nu finns svarta och blå reflexmössor och tygkassar att beställa. 

Donationer

Det är möjligt att stödja föreningen i form av donationer, minnesbrev och få gåvocertifikat. Under året som gått har föreningen mottagit minnesgåvor på 3000:-. Gamleby Mark & Bygg AB skänkte vinstpengarna från lådbilsrallyt i Västervik på 6000:-

Utdelning

Stipendier

Stipendier har delats ut till 67 sökande, till det totala värdet av 100 604:-. Stipendierna har bland annat gått till presentkort på mat, perukbidrag , bidrag till resor, restaurang besök, tandläkarkostnader, skor med mera. Ansökningarna har tagits emot skriftligen och behandlats 1 gång per månad. Sedan föreningen startade i oktober 2013 har stipendier för 593 006:- delats ut. 

Evenemang

Maj 2018

I Göteborg gick vi samman med Melanomföreningen och RCC som anordnade föreläsningskväll på stadsbiblioteket om att sola säkert. Himlen är överskattad bidrog här med att samarbeta med First derm som hjälpte till att kontrollera prickar för de som var oroliga. 

Media/kommunikation

Hemsida och sociala medier

Vi har under året som gått jobbat med att skriva aktuella nyheter på våra facebook sida mer frekvent och oftare. Facebook har på detta vis blivit vår nyhetskanal där det mest aktuella dyker upp. Vi har haft en relativt god spridning på det vi lagt upp, detta främst genom att medlemmar gillar/delar inlägget och då i sin tur sprider det vidare till sina vänner som inte är medlemmar i vår grupp.

Hemsidan har varit vilande under året och inte mycket har gjorts. Det beror främst på organisatoriska problem då den ansvarige hoppade av sitt uppdrag. Vi har arbetat med att uppdatera bilder och information och kommer under nästa år uppdatera vår hemsida. Vi får in beställningar via hemsidan så den måste göras mer attraktiv och vi kommer behöva lägga focus på vår webshop med att hålla den uppdaterad med aktuella armband och produkter så man kan beställa via den.

Vi har även i år varit aktiva på vårt instagram konto där vi lägger upp aktuella händelser. Där finns även utdrag från en del av de berättelser vi fått in från våra stipendiater. Dessa finns även i sin helhet på vår hemsida. 

Informationsmaterial

Vi har fortsatt lägga extra focus på att få igång våra display lådor och få ut dem hos återförsäljare. På lådan finns kortare information om föreningen, vår hemsideadress och logga. Vi har aktivt arbetat med att göra armband och paketera pins så att lådorna kan fyllas på. Vi fortsätter under kommande år att försöka få ut ännu fler lådor.

Möten

Under året som har gått har vi haft 8 ordinarie styrelsemöten, samt årsmöte nu i november som avslutar verksamhetsåret. 

Ekonomi

För det gångna året uppgår summan av verksamhetens intäkter till 81 932:-  och verksamhetensutgifter till 114 239:-. Specifikationer redovisas i separat resultat- och balansräkning, samt revisionsberättelse. 

Tack

Föreningen vill tacka alla som stödjer vårt arbete och möjliggör en fortsatt stipendieverksamhet. Förutom alla de som köpt föreningsprodukter och givit gåvor i föreningens namn finns flera företag och privatpersoner som hjälpt föreningen under året utan dessa eldsjälar skulle vi ha svårt att få vår verksamhet att fungera. Stort TACK till alla som hjälper oss att ge Guldkant för cancersjuka samt sprida information om hur viktigt det är att kolla av sin kropp och ha koll på sina prickar.