Verksamhetsberättelse

1 oktober 2015 – 30 september 2016

Om föreningen

Föreningen Himlen är överskattad initierades av Lina Baldenäs som själv var drabbad av Malignt melanom. Samtidigt som hon under fyra års tid kämpande mot sjukdomen gjorde hon också en stor insats i att driva frågan om cancersjukas rättigheter. Lina gick bort den 18e maj 2014 och lämnade oss kvar med en enorm saknad. Styrelsen arbetar för att föra Linas vision kring föreningen vidare.

Himlen är överskattad är en ideell förening som startade den 1 oktober 2013. Föreningens syfte är att genom tillverkning och försäljning av bla armband, halsband och pins, samla in pengar och fördela dessa vidare till cancerdrabbade och deras anhöriga. Pengarna delas ut i form av stipendier i syfte att underlätta i vardagen för människor som på olika sätt behöver ekonomiskt stöd på grund av de konsekvenser en cancersjukdom kan leda till.

Vid årsmötet i oktober 2015 valdes Kristina Meiton till ordförande (1 år), Lena Lysell till vice ordförande (1 år), Christina Stark till kassör (sittande 1 år ), Åsa Christensson till sekreterare (sittande 1 år), Lina Ryberg styrelseledamot (2 år). Suppleanter är Chatrine Karlsson (2 år), Åsa Byström (2 år) och Lena Rundberg (2 år).

Föreningens valberedning är Sandra Bolin och revisor är Carolina Dunger.

Sedan årsskiftet välkomnar föreningen medlemmar. Medlemsavgiften är 200 kr per kalenderår och efter nio månader har föreningen 17 st medlemmar. Två medlemsbrev har skickats ut, ett efter föreningens satsningar i maj och ett inför årsmötet. Förutom medlemsregister finns ett nätverk genom föreningens två facebooksidor. En sida som fungerar som ett stöd och diskussionsforum, där har föreningen 3743 medlemmar. Själva huvudsidan har 3704 medlemmar. Föreningen har även ett Instagram-konto med 198 följare.

Verksamhet under året

Under året har föreningen samlat in 157 399 kr, varor har inhandlats för 24 922 kr och 86 st stipendier har delats ut för toalt 141 183 kr.

Insamling

Försäljning

Den största delen av föreningens insamlingsverksamhet har bestått av tillverka och sälja pärlarmband, samt försäljning av pins. Armbanden tillverkas av mångfärgade pärlor, enfärgade pärlor och bokstavspärlor som bildar texten Himlen är överskattad. Armband utan bokstavspärlor har en berlock i form av det svarta bandet. Armbanden tillverkas av föreningens pärlgrupp och av ett flertal engagerade eldsjälar runt landet. Familjerna Edman och Karlsson pärlar och säljer i Ankarsrum och Kalmar. Christina Stark, Lena Rundberg och Laila Boman tillverkar och säljer i Västervik med omnejd. Annika Lager tillverkar och säljer i Aleområdet. Frida Hallenbo engagerar deltagare att pärla armband på en daglig verksamhet i Lerums Kommun. Två tidigare stipendiater, Maria Bengtsson och Annika Andersson, tillverkar armband i Angered. Nyheter bland armbandens utformning är neutralare färger och festligare pärlor, ett urval har även gjorts för att begränsa mängden varianter av armband vid beställning. Vi har organiserat pärlningskvällar för allmänheten i Sjövik samt pärlingstillfällen i samband med andra evenemang där vi bjudit in folk för att pärla och där armbanden funnits till försäljning. Några av dessa tillfällen har varit Himlen är överskattad – dagarna i Göteborg, Västervik och Kalmar, Hantverksmässa i Överum, Rosa lördag i Gamleby, Kyrkvägsloppet i Helgenäs och hos FB damklubb i Västervik.

I maj månad gjordes en uppdatering av föreningens pin, den har samma utformning men tillverkas nu i en annan teknik vilket har resulterat i en tydligare text på pinen. Tillverkning av föreningens pins har flyttats till PinsDesign i Stockholm/Vimmerby. Försäljning av pins har skett i diverse butiker, under flertalet evenmang och via hemsidan.

En nyhet bland föreningens produkter har varit vita muggar med föreningens logga i blått och med blå eller röd insida. Muggarna produceras av PinsDesign och sponsrades under det gångna året av musikgruppen Vigiland.

Övriga produkter till försäljning har varit silverhalsband med texten Himlen är överskattad, t-shirts i svart och vitt med föreningens logga och halsband med svarta bandet-berlock.

Donationer

Det är möjligt att stödja föreningen i form av donationer, minnesbrev och gåvocertifikat. En ny design på minnescertifikat och gåvocertifikat med föreningens logga har tagits fram. Under året har föreningen mottagit gåvor för 26 380 kr. Bland annat har dessa innefattat ett flertal minnesgåvor, Lindsdal IF i Kalmar skänkte sin budget för årets julgåvor, Kyrkvägsloppet i Helgenäs skänkte en del av anmälningsavgifterna och en zumbadanskväll har anordnats i Ankarsrum till förmån för föreningen. Förutom detta har föreningen mottagit 4 st presentkort á 500 kr från Ticnet och 2 st presentkort á 500 kr från Ica.

Auktioner

Under maj månad hölls tre välgörenhetsauktioner där hela vinsten gick till föreningen. Auktionerna hölls på Tradera.se som sponsrade föreningen genom att inte ta några avgifter för försäljningarna. Ett silverhalband av silversmed Berit Lindskog, en behandling på Två Händer i Vännäs och en upplevelse på Kalmartravet i Kalmar auktionerades ut för totalt 921 kr. Spridning av annonserna gjordes via sociala medier, framför allt facebook.

Kampanjer

Under året har ett par insamlingskampanjer förts till förmån för föreningen. För att söka sponsring till produktionen av displaylådor med föreningens logga på, skapades en film av Kristina Meiton och Åsa Christensson. Filmen cirkuklerade på sociala medier och hade många delningar, de inkomna bidragen blev 650 kr. Inför löparloppet Tjurruset gjordes en insamling av Lina Baldenäs syskon och deras respektive Ida Freeman, Mattias Edman, Jörgen Edman, Tim Freeman, Åsa Edman och Cathrine Karlsson, fram till den 30/9 2016 hade insamlingen gett 1100 kr. (Totalt gav insamlingen 10 910 kr)

Utdelning

Stipendier

Stipendier har delats ut till 86 sökande, till det totala värdet av 141 183 kr. Stipendierna har bland annat gått till hemlevererade matkassar, restaurangmiddagar, träningskort, bidrag till resor, tandvård, glasögon, peruk, fotvård, spa-behandlingar, presentkort, nagelstudiobesök, hemmagym, kursverksamhet, ridlektioner och hotellnätter. Ansökningarna har tagits emot skriftligen och behandlats en gång per månad. Sedan föreningens start i oktober 2013 har stipendier för totalt 393 190 kr delats ut.

Evenemang

Maj

Himlen är överskattad har under året arbetat för att lyfta maj månad som ”den svarta månaden”, då det svarta bandet står för melanom, och valt att rikta föreningens särskilda engagemang för cancerformen melanom till just denna månad. Ett flertal evenemang och aktiviteter genomfördes, framför allt hölls tre informationsdagar, den 7/5 på Stora Torget i Västervik, den 14/5 på Järntorget i Göteborg, och den 28/5 i Kalmar.

Eventet i Västervik hölls på Stora Torget mitt i centrum. Tal hölls av både landstingspoliktiker Lena Segerberg och hudläkare Anne Lautwein, som också fanns tillgänglig för att svara på frågor från besökare. Armband, halsband, pins, muggar och t-shirts fanns till försäljning. Utdelning skedde av solskyddsfaktor och solkepsar från LaRoche Posay och information om melanom från Cancerfonden och Melanomföreningen. Föreningen hade även organiserat ett pärlbord där Cathrine Karlsson med familj tillverkade armband. Västerviks Posten fanns på plats och intervjuade några av föreningens medlemmar. Totala intäkter för dagen blev 8345 kr.

På Järntorget i Göteborg gjordes ett samarbete med hudläkare John Paoli och Alexander Börve och deras initiativ First Derm, en app som möjliggör att patienten själv kan fota sitt födelsemärke och snabbt få svar av en hudläkare. John Paoli fanns på plats och svarade på frågor från besökare. Under dagen erbjöd föreningen fotografering av födelsemärken och gratis undersökning av fotografiet genom First Derm. Det var totalt 40 hudfläckar som kollades vararv en med misstänkt melanom och fem med misstänkt basalcellscancer som då kunde få snabb hjälp. På plats fanns även Magnus Norin, ordförande i Melanomföreningen som delade ut informationsmaterial om deras arbete. Föreningen delade ut gratis solskydd i fom av solskyddsfaktor och kepsar, tack vare sponsring från LaRoche Posay, såväl som information om melanom och om First Derm. Därtill såldes även pins, armband, muggar och svarta band för en summa av 812 kr.

Eventet i Kalmar hölls i samband med Hälso- och fitnessmässan i centrala Kalmar. Under dagen erbjöds fotografering av födelsemärken genom ett dermatoskop och gratis undersökning av fotografiet genom First Derm. Föreningen delade ut solskyddsfaktor och kepsar, samt information om melanom och om föreningens arbete. Pins, armband, muggar, t-shirts såldes och totalt samlades 3393 kr in.

Media/kommunikation

Hemsida och sociala medier

Under året har en särskild satsning gjorts på föreningens virtuella profil. Hemsidan har uppdaterats och fått en ny struktur, bland annat har det tillkommit tre nya flikar, en om Lina Baldenäs som föreningens initiativtagare och en med samlad information om malignt melanom samt med diverse relevanta länkar. Under den tredje fliken samlas berättelser från tidigare stipendiater. En stor nyhet är även den nytillkomna webb-shopen på hemsidan, där föreningens produkter finns till försäljning.

Föreningen har även arbetat för en tydligare närvaro på Facebook, med mer frekventa inlägg och uppdateringar om föreningens verksamhet, därtill har även ett Instagram-konto skapats i samma ändamål.

Informationsmaterial

Föreningen har fortsatt produktionen av de informationslappar som tidigare tagits fram, med tillägg av föreningens Swish-nummer. Det gäller två mindre informationslappar varav den ena följer med produkterna vid försäljning med ett tack och en kort förklaring av den hjälp bidgraget ger, och den andra är riktad direkt till sökande med information om stipendiet och ansökningsförfarandet. Samt en större informationslapp med mer generell information om föreningens arbete. En ny roll-up för inomhusbruk har tillverkats, med föreningens logga, en kort informationstext om föreningens arbete samt swishnumret.

Under året har en displaylåda, med tillhörande kort och mini-plastpåsar, formgivits i syfte att förenkla försäljning av pins och armband samt att nå ut till fler försäljningsställen. På lådan finns föreningens logga, hemsideadress och en informationstext om föreningen. Produktion genom PinsDesign har inletts och utplacering av displaylådorna inleds under det nya verksamhetsåret.

Möten

Under året har föreningen haft 12 styrelsemöten inkl. ett årsmöte.

Ekonomi

För det gågna året uppgår summan av verksamhetens intäkter till 157 399 kr och verksamhetens utgifter till 167 468 kr. Specifikationer redovisas i separat resultat- och balansräkning, samt revisionsberättelse.

Tack

Föreningen vill tacka alla som stödjer vårt arbete och möjliggör en fortsatt stipendieverksamhet. Förutom alla de som köpt föreningens produkter och givit gåvor i föreningens namn finns det flera företag och privatpersoner som hjälpt föreningen särskilt under året och som vi vill ge ett extra tack:

 

Affair, Västerås

Annica Lager,Lerum

Annika Andersson, Göteborg

Berit Lindskog, Dals Länged

Campus Västervik, Västervik

Familjen Edman

Familjen Freeman

Familjen Karlsson

Fotvalvet, Motala

Frida Hallenbo, Lerum

Guldsmedshuset, Sävedalen

Hyrtält i Väst, Göteborg

Helgenäs IF, Helgenäs

Ica

Kalmartravet, Kalmar

Laila Boman, Överum

Lindsdals IF, Kalmar

Maria Bengtsson, Göteborg

Mariebergs blommor, Västervik

Reklamcentrum Västervik

RentaTent, Kalmar

TamTam, Västervik

Tant Grön, Västervik

Ticnet

Tradera

Två Händer, Vännäs

Tältfixarna, Västervik

Vigiland