Lina Baldenäs

Föreningen initierades av Lina Baldenäs som själv kämpade mot Malignt melanom. Lina lämnade oss allt för tidigt, bara 33 år gammal, i maj 2014. Förutom att starta upp driva föreningen gav Lina sig in i debattenom de långa vårdköerna och gav sin röst åt många cancerdrabbade som själva inte orkade. Förutom att stötta drabbade i olika nätverk, var hon bl.a med i Svt Debatt, skrev krönikor för expressen och i intervju efter intervju berättade hon om sin egen historia; om födelsemärket som först ignorerades av vårdcentralen men sedan fick akutopereras, om hur hon själv tvingades söka operationstider och ”stå på sig” för att få den vård hon behövde. Lina använde sin egen historia för att belysa vårdens brister samtidigt som hon gång på gång poängterade; Jag är mer än bara cancer.

Lina växte upp i Västervik, arbetade som journalist och grafisk designer. Tillsammans med sin man Petter fick hon tre söner. De bodde under de sista åren i byn Sjövik i Lerums kommun.

Linas mamma heter Cinna Stark och hon har varit föreningens kassör sedan dess start.

Den här filmen gjorde Kristina Meiton tillsammans med Lina för att lyfta Melanoma Monday 2012. Filmen är också ett porträtt av Lina, där hon berättar om sitt liv och sina tankar.