Föreningen Himlen är överskattad

Verksamhetsberättelse

1 oktober 2014 – 30 september 2015

Om föreningen

Föreningen Himlen är överskattad initierades av Lina Baldenäs som själv var drabbad av Malignt melanom. Samtidigt som hon under fyra års tid kämpande mot sjukdomen gjorde hon också en stor insats i att driva frågan om cancersjukas rättigheter. Lina gick bort den 18e maj 2014 och lämnade oss kvar med en enorm saknad. Styrelsen arbetar för att föra Linas vision kring föreningen vidare.

Himlen är överskattad är en ideell förening som startade den 1 oktober 2013. Föreningens syfte är att genom tillverkning och försäljning av armband, halsband och pins, samla in pengar och fördela dessa vidare till cancerdrabbade och deras anhöriga. Pengarna delas ut i form av stipendier i syfte att underlätta och ge en guldkant i vardagen för människor som på olika sätt behöver ekonomiskt stöd på grund av de konsekvenser en cancersjukdom kan leda till.

Vid årsmötet i oktober 2014 valdes Alexandra Lundberg till ordförande (1 år), Kristina Meiton till vice ordförande (1 år), Christina Stark till kassör (2 år), Åsa Christensson till sekreterare (2 år), Kirsti Wennerholm till styrelseledamot (1 år). Suppleanter är Ann Ottosson (1 år) och Lina Ryberg (1 år).

Föreningen har inget medlemsregister, utan istället har ett nätverk skapats genom föreningens två facebooksidor. En sida som fungerar som ett stöd och diskussionsforum, där har föreningen 3936 medlemmar. Själva huvudsidan har 3432 medlemmar.

Verksamhet under året

Under året har föreningen samlat in 193 595 kr, varor har inhandlats för 51 622 kr och 69 st stipendier har delats ut för totalt 138 175 kr.

Insamling

Försäljning

Den största delen av föreningens insamlingsverksamhet har bestått av tillverka och sälja pärlarmband. Beslut har tagits att endast tillverka armband med texten Himlen är överskattad, och att undvika symboler andra än det svarta bandet. I övrigt erbjuds pärlarmbanden i otaliga varianter vad gäller färger och mönster. Armbanden tillverkas av föreningens pärlgrupp och av ett flertal engagerade eldsjälar runt landet. Åsa Edman och Cathrine Karlsson pärlar och säljer i Ankarsrum och Kalmar. Christina Stark, Lena Rundberg och Laila Boman tillverkar och säljer i Västervik med omnejd. Annika Lager tillverkar och säljer i Aleområdet. Frida Hallenbo engagerar deltagare att pärla armband på den dagliga verksamhet där hon arbetar. Två tidigare stipendiater, Maria Bengtsson och Annika Andersson, tillverkar armband i Angered. Nyheter bland armbandens utformning är dubbla rader, träpärlor och större omkrets på banden för inriktning mot herrar. Vi har organiserat pärlningskvällar i Sjövik och på Coop i Alingsås såväl som ett flertal pärlningstillfällen i samband med andra evenemang där vi bjudit in folk för att pärla och där armbanden funnits till försäljning. Armbanden säljs även via hemsidan.

Föreningen har även tillverkat och sålt det svarta bandet, ett tygband med säkerhetsnål som har funnits i tre varianter: helsvart, svart med vita prickar och svart med texten Himlen är överskattad i vitt. Efterfrågan har dock minskat märkbart och beslut har tagits att avvakta vidare produktion av det svarta bandet.

I maj lanserades tre nya produkter, en pin i metall med det svarta bandet och texten Himlen är överskattad, och ett halsband i silver med texten Himlen är överskattad. Tillverkning av pins sker av ett företag i Malmö och halsbandet av Åsa Christensson i Göteborg. Försäljning har skett på våra evenemang, på hemsidan, i butiker och av våra eldsjälar.

Det sista nytillskottet är t-shirts i svart med vit och blå text, eller i vitt med svart och blå text. Dessa produceras i Västervik och försäljning sker på hemsidan och under våra event.

Donationer

Det är möjligt att stödja föreningen i form av donationer, minnesbrev och gåvocertifikat. Under året har föreningen mottagit gåvor för 11 160 kr. Bland annat har dessa innefattat ett flertal minnesgåvor, försäljningen av ett par skänkta fotbollsskor som tillhört Rasmus Elm och Team Sportia Ale Torg som skänkte sin budget för årets julbord.

Auktioner

Under maj månad fördes nio välgörenhetsauktioner där hela vinsten gick till föreningen. Auktionerna hölls på Tradera.se som sponsrade föreningen genom att inte ta några avgifter för försäljningarna. Nio konstnärer, Anna Emelia, Tore Svensson, Emilia Linderholm, Linda Marie Karlsson, Karin M Brodahl, Klara Brynge, Lena Olson, Lena Linderholm och Karin Seufert, donerade var sitt konstverk som auktionerades ut för totalt 10 089 kr. Spridning av annonserna gjordes via sociala medier, framför allt facebook.

Utdelning

Stipendier

Stipendier har delats ut till 69 sökande, till det totala värdet av 138 175 kr. Stipendierna har bland annat gått till hemlevererade matkassar, restaurangmiddagar, busskort, årskort till medicinsk yoga, bidrag till resor, bio- och cafébesök, nya glasögon, peruk, fotvård, spa-behandlingar, ny säng, bidrag till körkort, nagelstudiobesök, hemmagym och hotellnätter. Ansökningarna har tagits emot skriftligen och behandlats löpande. Sedan föreningens start i oktober 2013 har stipendier för totalt 252 007 kr delats ut.

Evenemang

Maj

Himlen är överskattad har under året arbetat för att lyfta maj månad som ”den svarta månaden”, då det svarta bandet står för melanom, och valt att rikta föreningens särskilda engagemang för cancerformen melanom till just denna månad. Ett flertal evenemang och aktiviteter genomfördes, framför allt hölls två informationsdagar, den 2 maj på Järntorget i Göteborg och den 16 maj på Stora Torget i Västervik.

På Järntorget gjordes ett samarbete med hudläkare John Paoli och Alexander Börve och deras initiativ First Derm, en app som möjliggör att patienten själv kan fota sitt födelsemärke och snabbt få svar av en hudläkare. John Paoli fanns på plats och höll ett anförande samt svarade på frågor av besökande. Under dagen erbjöd föreningen fotografering av födelsemärken och gratis undersökning av fotografiet genom First Derm. Det var totalt 70 personer som fick sina prickar fotograferade varav två personer med melanom som då kunde få snabb hjälp. Föreningen delade ut gratis solskydd i fom av solskyddsfaktor och kepsar, tack vare sponsring från LaRoche Posay, såväl som information om melanom och om First Derm. Därtill såldes även pins, armband och svarta band för en summa av 6 384 kr. Inför 2 maj på Järntorget gjordes en intervju med styrelseledamot Kristina Meiton i p4 och en intervju i GP med styrelseledamot Åsa Christensson.

Eventet på Stora Torget i Västervik gjordes i samarbete med Campus Västervik och Medborgarskolan som slog upp tält bredvid. Medborgarskolans kursdeltagare hade tillverkat kramdjur som såldes till förmån för föreningen. Tal hölls av både Jerry Engström från Campus och landstingspoliktikern Lena Segerberg. Hudläkaren Anne Lautwein fanns på plats och svarade på frågor från besökare. Armband, halsband, pins, och t-shirts fanns till försäljning såväl som Terese Westerholms bok Även solen har sina fläckar. Utdelning skedde av solskyddsfaktor och solkepsar från LaRoche Posay och information om melanom från Cancerfonden och Melanomföreningen. Föreningen hade även organiseras ett pärlbord där Chatrine Karlsson och Åsa Edman med familjer tillverkade armband. Café Tant Grön sponsrade med kaffe och kakor och Mariebergsblommor med blomsterarrangemang. VT fanns på plats och intervjuade Lena Rundberg, inför evenemangen gjordes även ett större reportage med intervju av styrelseledamot Christina Stark. Totala intäkter för dagen blev 27 610 kr.

Konsertkväll

Den 17 juni hölls en konsert med Ulrika Nätterdal och medmusikanter i Sjöviksgården i Sjövik till förmån för föreningen. Inträdet var valfritt och i pausen såldes även armband och pins, totalt gav insamlingen 3423 kr.

Informationsmaterial

Under året har föreningens informationsmaterial vidareutvecklats och tre varianter av informationslappar har utkristalliserat sig. Två mindre varav den ena följer med produkterna vid försäljning med ett tack och en kort förklaring av den hjälp bidgraget ger, och den andra är riktad direkt till sökande med information om stipendiet och ansökningsförfarandet. Samt en större informationslapp med mer generell information om föreningens arbete.

Möten och medlemmar

Under året har vi haft 12 styrelsemöten inkl ett årsmöte. I december avgick styrelseledamot Kirsti Wennerholm och suppleant Lina Rydberg tog hennes plats i styrelsen.

Undertecknas av:

 

Alexandra Lundberg, ordförande             Christina Stark, kassör

 

Kristina Meiton, vice ordförande       Lina Ryberg, styrelseledamot